Agapanthus: istutus, viljely ja hoito

Agapanthus on kaunis monivuotinen, jolla on upea kukinta. Jos alun perin sitä havaittiin pääasiassa Midin tai Bretagnen puutarhoissa, nyt sitä viljellään kaikissa Ranskan puutarhoissa. Sen kukinta tapahtuu kesällä ja mahdollistaa maiseman kaunistamisen suurten kukkavarsien ansiosta. Kauniina vuodenaikana sen hyvinvoinnista ei tarvitse murehtia liikaa, mutta talvella on varauduttava. Itse asiassa agapanthus on kylmä kasvi, joka tarvitsee suojaa kylmällä. Ota selvää, kuinka kasvatat agapanthusta puutarhassasi.

1) Mihin ja milloin istuttaa agapanthus?

Ihanteellinen aika istuttaa agapanthus on kevät, koska olosuhteet ovat täydelliset sen kasvulle. vakiinnuttamaan itsensä hyvin ennen ensimmäistä talvea, joka voi olla hänelle vaikeaa. Mutta jos olet alueella, jossa ilmasto on kuuma, on mahdollista istuttaa agapanthus syksyllä.

Agapanthusta viljellään yhtä paljon ruukuissa kuin maassa. Lisäksi, jos alueellasi jäätyy paljon, suosi ruukkuviljelyä, jotta voit tuoda kasvit sisälle talven tullessa.

Agapanthus pitää paikasta aurinkoinen (välttämätön kauniiden kukkien saamiseen) sekä rikkaassa ja hyvin valutetussa maaperässä. Istuttaaksesi sen kaivaa kasvin juurakon kokoinen reikä, koska kasvi ei pidä liian syvistä reikistä. Peitä juurakko löyhästi mullalla, jotta se ei tukehtuisi. Sen jälkeen lisää komposti keväällä kehityksen edistämiseksi.

agapanthe
Luotto: david léotard / iStock

2) Kuinka säilyttää agapanthus?

Kastelun tulee olla säännöllistä kahden ensimmäisen vuoden ajan, jotta kasvi kovettuu. Kastele runsaasti kerran viikossa kahden ensimmäisen vuoden ajan. Kasvi sietää sitten helposti kuivuutta. Komposti lisätään kerran keväällä ensimmäisen vuoden aikana.

Sivu leikata, se pysyy klassisena. Yksinkertaisesti leikkaa varret kuihtuneiden kukkien kanssa, jotta kasvin loppuosa ei kuluisi loppuun. Kukinnan jälkeen leikkaa kukat alas maahan.

Talvella ruukkukasvit on parasta sijoittaa viileään, valoisaan huoneeseen. Maan kasveille, joissa talvi on leuto, leikkaa lehdet ennen pakkasta ja peitä kasvi multaa.

3) Kukinta kesällä

Heti kun kesäkausi osuu nenän kärkeen, näet agapanthuksen paljastavan pitkät kukkansa. Kukat ovat värillisiä sininen ja niiden halkaisija on 15-20 cm. Agapanthus löytää paikkansa täydellisesti taustalle sijoitetussa kukkapenkissä. Ne myös parantavat terassien ruukuissa tai astioissa. Kasvi voi nousta jopa 1 metrin korkeuteen, mikä antaa tietyn pystysuoran ulkopinnallesi.

12 kukkaa luomaan mökkitunnelmaa

Kuinka säilyttää parsa?