Kapris – istutus, kasvatus ja neuvot sen hoidosta

Ruoanlaitossa käytettävät kaprikset ovat peräisin kapripuusta, pienestä tuuheasta ja oksaisesta pensaasta. Todellisuudessa kukannuput eivät kuoriudu. Mutta jos annat kukkien kukkia loppuun, kaprispuusta tulee kaunis koristekasvi, jossa on ihanat tuoksuvat valkoiset kukat. Ota selvää, kuinka istuttaa, viljellä ja ylläpitää sitä.

Mihin ja milloin istuttaa kapripuuta?

Kapri on puolikova kasvi. Se kestää pakkasta -7 ° C: een asti, mutta menettää lehdet 0 ° C: sta. Olitpa kylvö maahan tai istutus, käytät keväällä.

Siemenet kylvetään hiekkaisessa seoksessa joko lämpimänä helmikuussa tai ulkona viimeisten pakkasten jälkeen. On myös mahdollista kylvää lämpimänä syksyllä, mutta itävyys on pidempi (3-4 kuukautta). Itse asiassa suosittelemme, että valitset pistokkaat sen sijaan, se on helpompaa.

Kaprikasvi tarvitsee huonoa, kivistä, kuivaa, kevyttä ja hyvin valuvaa maaperää. Se tulisi sijoittaa auringossa, mutta suojattu tuulilta, mieluiten etelään päin olevaa seinää vasten.

kapris
Laajuus: Henri Pidoux / Wikipedia

Kuinka istuttaa kapripuuta?

Kaprikasvi istutetaan maahan vain Etelä -Ranskassa Välimeren alueella. Muualla mieluummin kasvaa korkeassa ruukussa, joka suojaa kylmältä talvella tai kasvihuoneessa.

Kapriksen juuristo on melko hauras. Ennen istutusta sinun on siksi käsiteltävä maaperää hyvin. Kaivaa noin 50 cm syvä reikä, aseta kasvi varoen vahingoittamasta juuripalloa ja täytä se lopulla maaperällä. Vesi runsaasti.

Kuinka ylläpitää kaprista?

Ruukkun kapriksikasveille siirrät sen vain, jos siitä tulee välttämätöntä (esimerkiksi juuret tulevat ruukusta). Itse asiassa, kuten edellä mainittiin, sen juuristo on erityisen hauras. Ruukun tulee aina olla syvempi kuin leveä, sinun on oltava erittäin varovainen, ettet riko juuripalloa.

Kastelu on erityisen tärkeää ensimmäisenä vuonna, jolloin kaprispuu ei todellakaan vaadi mitään ylläpitoa vedenpinnalla. Se pelkää hyvin kosteutta, etenkin syksyllä ja talvella.

Kaprikasvi on erityisen hauras ensimmäisen vuoden aikana. Kypsyessään se on erittäin vankka kasvi, joka voi elää jopa 80 vuotta lajikkeesta riippuen. Sen kasvu on kuitenkin hyvin hidasta. Kestää useita vuosia, ennen kuin se saavuttaa aikuisen kokonsa. Voit puristaa nuoret varret maaliskuun alussa, jotta ne haarautuvat.

Kapriksen korjuu

Korjaa kaprikset yksinkertaisesti keräämällä kukannuput ennen niiden avaamista. Kuivaa ne auringossa ja säilytä etikassa. Voit myös marinoida ne suolassa, jossa tapahtuu laktofermentti.

Lähde

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Sitruunakaviaari: istutus, kasvatus, hoito ja sadonkorjuu

Physalis: kuinka istuttaa, kasvattaa ja hoitaa häkissä olevaa rakkautta

Wisteria: tämän tuoksuvan kiipeilykasvin istutus, hoito ja karsiminen

oireet ja hallintatavat puutarhassa

kuinka viljellä Sichuanin pippuripuuta?