Kuitukasvit: 6 kuitukasvia löydettäväksi!

Pellavaa, puuvillaa, juuttia tai jopa hamppua tiedetään käytettävän tekstiilien valmistuksessa. Näitä kuitukasveja todellakin löytyy kaikkialta jokapäiväisistä esineistä, olipa kyse köydestä, matosta tai t-paidosta. Tänään kutsumme sinut tuntemaan hieman enemmän näistä erikoiskasveista, ja siksi olemme valinneet 6 kuitukasvia: puuvilla, pellava, hamppu, sisal, raffia ja juutti.

Sisal

Meksikosta kotoisin oleva sisal on erityisen kuitukasvi vastustuskykyinen. Löydämme sen karkeaa materiaalia köysistä, koreista, kissan raapimispylväistä, matoista, matoista tai kankaan paloista kiinteä. Nykyään sitä viljellään pääasiassa Afrikan mantereella. Sisal koki kukoistusaikansa heinäpaalien sidonnassa 1970-luvulla.

sisal
Luotto: vermontalm / iStock

Puuvillaa

Puuvilla on ehdottomasti tunnetuin kuitukasveista. Todellakin, kuulemme usein, että meidän pitäisi suosia t-paitoja tai puuvillalakanoita mukavuuden lisäämiseksi, mutta myös hikoilumme säätelemiseksi. Tätä kuivilla tropiikilla ja subtrooppisilla alueilla kotoisin olevaa pensaskasvia viljellään ympäri vuoden sen suuren kysynnän vuoksi. tekstiilien maailmaan.

Puuvilla on monivuotinen kasvi ja tuottaa kukkia, joissa on 5 terälehteä. Jokaisen hedelmissä on siemeniä, joita ympäröivät langat, jotka yhdistyessään muodostavat puuvillakuidun. Tätä kasvikuitua käytetään tekstiileissä. Voisi siis uskoa, että puuvillakulttuuri on ekologista, mutta todellisuudessa se on päinvastoin. Tämä kulttuuri on todellakin hyvin saastuttavakoska se on intensiivinen ja sen kysyntä markkinoilla vain kasvaa. Puuvilla on ahne vedessä, lannoitteissa, mutta myös rikkakasvien torjunta-aineessa.

puuvilla
Luotto: BCFC / iStock

Hamppu

Olipa kyseessä sitten kannabiksen, hamppukuidun tai sen tekstiilin tuotanto, käytetään samaa kasvilajia: cannabis sativaa. Kuituhamppu ei kuitenkaan sisällä psykotrooppisia aineita (THC) ja viljelemme sen erittäin kestävää vartta. Tätä kuitua löytyy purjeista, köysistä, kankaista, paperista, lämpö- ja äänieristyksestä, mutta myös kuivikkeesta. Sitä käytetään joskus polttoaineena.

Hampunsiemenet ovat osa perhettä öljysiemeniä. Niitä löytyy kosmetiikasta, mutta myös ravintoöljyistä, jotka sisältävät runsaasti omega 3 -rasvahappoja.

hamppu
Luotto: Goroda / iStock

Le lin

Hampun tavoin pellavansiemenet ovat yksi omega 3 -rasvahappoja sisältävistä öljysiemenistä. Alunperin monivuotinen kasvi, jota viljeltiin vuosituhansien ajan, kunnes siitä tuli yksivuotinen ruohokasvi. Pellavakuitu on siis vanhin kuitu että tiedämme. Pellava tuottaa kuituisen varren, joka voi nousta 1 metrin korkeuteen. Nämä ovat varsia, jotka kasvavat yksittäin. Pellava koki kukoistusaikansa myös Ranskassa 1600-luvulla hienojen Cambrai-kankaiden valmistuksessa. Valitettavasti pellava syrjäytti nopeasti puuvillan, jonka valmistus on halvempaa. Se on kuitenkin loistava vaihtoehto ekologinen.

lin
Kredit: Yevhenii Orlov / iStock

Juutti

Kukapa ei tuntisi juuttiperunasäkkejä? Tämä asia samaan aikaan karkea ja vastustuskykyinen on osoittanut pitkäikäisyytensä. Juutti on pensas, joka voi olla jopa 4 metriä korkea ja jota tuotetaan pääasiassa Intiassa ja Bangladeshissa. Tätä kasvia, jolla on erityisen kuituinen varsi, viljellään pääasiassa luomaan pussit elintarvikkeiden pakkauksissa, mutta myös ohdakkeen säilyttämiseksi. Sitä löytyy myös köysistä, geotekstiileistä tai maalaismaisista huonekaluista.

säkkikangas
Luotto: mbongorus / iStock

Raffia

Raffia ei tule varresta, vaan siitä palmunlehdet auringossa kuivattuja naarmuja. Lehdet viljellään siis ennen niiden kypsymistä ja leikataan sitten ohuiksi suikaleiksi. Lisäksi raffia löytyy yleensä lankojen muodossa. Puutarhassa sitä käytetään kasvien kiinnittämiseen paaluihin tai istutuksiin. Alun perin Madagaskarilta peräisin olevaa raffiaa viedään myös hattujen tai laukkujen luomiseen.

Raffia
Luotto: Su Nitram / iStock

5 ideaa puun käyttämiseen joulun ja uudenvuoden koristeena

10 täydellistä kasvia terraarion luomiseen