kylvö, istutus, ylläpito ja sadonkorjuu

Sitruunamelissa (tunnetaan myös nimellä sitruunamelissa) on yksi aromaattisista kasveista, joita on helppo kasvattaa puutarhassa tai ruukussa keittiön, ikkunan tai parvekkeen nurkassa. Sen sitruunainen tuoksu tuo puutarhaan yhtä paljon kuin sekalaattejasi. Helppo kasvattaa, sitruunamelissa sopii hyvin aloitteleville puutarhureille. Tässä on kaikki vinkkimme sitruunamelissan kylvämiseen, hoitoon ja sadonkorjuuseen.

Kuinka viljellä sitruunamelissaa?

Kylvä sitruunamelissan siemenet:

Milloin kylvää: ihanteellinen aika sitruunamelissan siementen kylvämiseen on klo kevät huhti-kesäkuun välisenä aikana. Jos kuitenkin kasvatat sitä säiliössä sisätiloissa, esimerkiksi keittiössäsi, siemenet on mahdollista kylvää ympäri vuoden. Sitruunamelissa jakautuu syksyllä.

Minne kylvää: sitruunamelissa kasvaa sisään minkä tahansa tyyppinen maaperä, mutta hän arvostaa erityisesti maata tuoretta ja hedelmällinen. Vältä kuitenkin liian kosteita maita. Sitruunamelissaa on mahdollista kasvattaa puutarhassa, mutta muista, että siitä tulee nopeasti tunkeileva. Joten suosi säiliöviljelmää sen leviämisen hallitsemiseksi.

Näyttely: mi-varjot

Kuinka kylvää: laske siemenesi maan pinnalle ja tuskin peittää. Vettä hienossa sateessa.

Istuttaminen: sitruunamelissaa on mahdollista istuttaa puutarhaan joko syksyllä tai keväällä kylvöajankohdasta riippuen. Tätä varten kaivaa jalka ylös pienellä lapiolla juuria rikkomatta. Jokaisen jalan välillä on noudatettava 50 cm:n etäisyyttä.

sitruunavoide
Luotto: VeraDo / iStock

Istuttaminen ulkona:

Jos ostat sitruunamelissasi ruukussa, mutta haluat kasvattaa sitä puutarhassa, harkitse sen istuttamista maahan jo huhtikuussa! Muista myös peittää lattia kerroksella komposti. Sinun tulee myös olla tietoinen siitä, että sitruunamelissasta voi nopeasti tulla tunkeileva sen juoksijoiden toimesta. Anna sille runsaasti tilaa ulkona. Sille on mahdollista löytää paikka vihannespuutarhasta muiden aromaattisten kasvien kanssa tai niiden joukosta rocailles.

Ruukkujen istutus sisätiloihin:

Sitruunamelissan viljely on täysin mukautettu sisätiloihin. Osta se vain purkissa ja laita se heti isompaan. Kulttuuri ruukussa on lisäksi paras tapa rajoittaa kasvien lisääminen. Nautit myös herkullisesta sitruunatuoksusta, jota tämä aromaattinen kasvi huokuu kotonasi.

Sitruunamelissan sisäviljelyn etuna on, että sitä voi tehdä ympäri vuoden, myös talvella, koska pakkasvaaraa ei ole.

Kuinka ylläpitää sitruunamelissaa?

Sitruunamelissa arvostaa valoa, mutta ilman suoraa aurinkoa mikä saattaa polttaa sen. Aseta se ruukkuun ikkunan lähelle. Olipa se sisällä tai ulkona, sitä on kasteltava säännöllisesti heti, kun maa alkaa kuivua. Tärkeintä on pitää maaperä aina kosteana.

Sitten riittää rikkakasvien kitkeminen sen jalkojen juureen rikkaruohojen välttämiseksi. Hyvästä multaamisesta on myös hyötyä.

Sitruunamelissan sato

Sitruunamelissan lehdet kerätään tarpeen tullen hyödyntämään sen tuoksua parhaalla mahdollisella tavalla. Se alkaa yleensä toukokuussa ja jatkuu ensimmäisiin pakkasiin asti.

11 eksoottista kasvia istutettavaksi puutarhaamme

8 istutettavaa kasvia uskomattomilla kukilla