Mikä on kestävä kasvi?

Lämpötilat laskevat, talvi saapuu ja luonto näyttää pidättelevän hengitystään sumuisessa pakkasessa. Kasveja on vähemmän kuin kesäkaudella, mutta ne eivät siksi ole täysin poissa. Todellakin, kun sää rajoittuu pakkasen puolelle, pakkasenkestävät kasvit paljastavat vankuutensa. Voimme sitten nähdä ne villiin maisemiin, mutta myös puutarhaan. Talvella sinun täytyy vain tietää, mitä kasveja kasvattaa: nämä ovat kestäviä kasveja, ja suosittelemme tutustumaan niihin.

Mikä on kestävä kasvi?

On tärkeää tietää kasvin kestävyys. Näin tiedät, milloin se tulee istuttaa, viljellä tai korjata. Todellakin, kuten näemme, kaikki lajit eivät ole samanarvoisia ja jotkut pitävät kuumuudesta, toiset kosteudesta, kuivasta säästä, kylmästä, varjosta jne.

Kestävä kasvi on kasvi, joka kestää kylmää. Mitä enemmän sen kestävyys on negatiivinen, sitä paremmin se kestää talven äärimmäisiä sääolosuhteita. Esimerkiksi talvijasmiinin sitkeys on -15 °C, eli -15 °C alin lämpötila, jonka kasvi kestää, sen alapuolella se ei enää selviä. Tämä jättää silti hyvän liikkumavaran ennen näiden lämpötilojen saavuttamista. Voimme siis sanoa, että talvijasmiinin sitkeys on vahva.

talvi jasmiini
Kredit: Tappancs / Pixabay

Pieni vivahde on kuitenkin vielä otettava huomioon. -15 °C:n kestävyys ei vastaa itse ulkolämpötilaa, vaan pikemminkin kasvin tuntema lämpötila. Jos maaperä on märkä, se on viileämpää, varsinkin jos siellä tuulee. Näihin tekijöihin lisätty -5 °C ulkolämpötila aiheuttaa siis -15 °C:n tunteen. Siksi kasvien näyttely on tärkeä. Jos asetat kasvit tuulelta suojattuna ruukkuun ja seinää vasten, ne tuottavat enemmän lämpöä.

Jos kaikki tekijät ovat oikein (kevyt, hyvin valutettu, ei-kostea maaperä, altistuminen auringolle ja suoja tuulelta), voit sovittaa kestävyyden ulkolämpötilaan. Tämä vaatii tunne puutarhasi hyvin ja sen ympäristöön!

Kestävät kasvit

Tässä on pieni ei-tyhjentävä luettelo kestävistä kasveista:

Perennoja:

  • L’ancolie (-20°C)
  • Le rudbeckia (-15°C)
  • Karpaattien kellokukka (-20 °C)

Kiipeilijät:

  • Talvi jasmiini (-15 °C)
  • Kiipeily hortensia (-20 °C)
  • Glysiini (-15 °C)

Pensaat:

kylvö-, istutus- ja hoitoneuvonta

kaikki vinkit perennojen kesäpenkin luomiseen