miten tunnistaa ja hoitaa niitä?

Omien hedelmien, mieluiten luomutuotteiden, tuottamisen avulla voit säästää rahaa ja syödä paikallisesti. Ja mikä ylpeys valita oma omena tai ensimmäiset kirsikat! Riippumatta siitä, onko puutarhassa suuri hedelmätarha tai yksinkertainen hedelmäpuu, taudit ovat valitettavasti edelleen yleisiä. Hedelmäpuiden sairaudet voivat nopeasti johtaa suuriin katastrofeihin tappioiden suhteen. Hedelmäpuun menettäminen ei kuitenkaan ole onnellista ja vielä vähemmän tuottajalle, jonka tulot riippuvat hänen hedelmätarhastaan. On kuitenkin vinkkejä näiden sairauksien ehkäisemiseen tai hoitoon. Tekemällä oikeita asioita voit maistaa kovan työn hedelmiä. Tutustu hedelmäpuiden erilaisiin sairauksiin ja niiden hoitoon.

1) Korut

Jos haluat nähdä, onko hedelmäpuu taudin kantaja, sinun on tarkkailtava hedelmiä ja niiden väriä. Jos joidenkin pinnalle ilmestyy vaaleanruskeita pisteitä ja jo pilkullinen hedelmä pehmenee, se lopulta kuihtuu ja mätänee. Se pysyy kuitenkin paikallaan puussa. Pustuloita tulee myös pinnalle. Monilioosi vaikuttaa aprikoosi-, kirsikka-, persikka-, omena-, päärynä- ja luumupuihin.

Miten sitä hoidetaan?

Sairastuneet hedelmät on poistettava välittömästi ja maahan pudotetut kerättävä. Ennaltaehkäisyä varten on mahdollista ruiskuttaa puita Bordeaux -seos syksyllä ja talvella toistamalla ruiskutus 2-3 kertaa 15 päivän välein.

2) rupi

Ruppa on sairaus, jonka aiheuttaa sieni, joka häiritsee hedelmien, lehtien ja kukkien kasvua kehittyessään. Se havaitaan mustilla täplillä, joilla on epäsäännölliset ääriviivat ja jotka näkyvät lehdillä. Lehdet kuivuvat ja hyvin nopeasti halkeamia. Ne putoavat lopulta ennenaikaisesti. Tämä tauti vaikuttaa omena- ja päärynäpuihin.

Miten sitä hoidetaan?

Tuo nokkosen lantaa tai korttia keittämään lehtien vastustuskyvyn vahvistamiseksi. Muuten on vahvempia lajeja rupin edessä. Nämä lajikkeet ovat Reinette grise, Florina, Williams ja Belle de Boskoop. Lisätietoja tästä.

3) jauhe

Voit tunnistaa hometta hedelmäpuun lehtiin ilmestyvästä valkoisesta huopasta.

Miten sitä hoidetaan?

Vältä kastelemasta nuorten ja vielä kypsempien kasvien lehtiä. Lehtien kosteus aiheuttaa yleensä hometta. Poista jo kärsineet lehdet. Rikki voi olla ehkäisevä ratkaisu, mutta se ei ole ympäristön kannalta paras.

hometta
Luotto: kazakovmaksim / iStock

4) syöpä

Canker on tuhoisa sieni, joka hyökkää lähinnä tasapuita vastaan. Punaisia ​​täpliä ilmestyy puun oksille ja ontto. Sieni kehittyy siellä ja antaa näkyä pullistumia. Tämä tauti vaikuttaa pääasiassa omena- ja päärynäpuihin.

Miten sitä hoidetaan?

Valitettavasti kärsineet oksat on leikattava. Jos tauti ilmestyy runkoon, on välttämätöntä parantaa sairas osa, jotta se voidaan poistaa. Lisää sitten haavaan orgaaninen sienitautien torjunta -aine ja pureskele lopuksi haava.

5) Coryneum (tai seulonta)

Tämä sairaus voidaan tunnistaa lehdillä olevista punaisista pisteistä. Ne lopulta mustavat ja rei’ittävät. Sitten lehdet putoavat. Jos sieni vaikuttaa oksiin, tauti voi kehittyä syöpään. Tämä koskee aprikooseja, kirsikoita, persikoita ja luumuja.

Miten sitä hoidetaan?

On yksinkertaisesti tarpeen poistaa muumioituneet hedelmät, kuollut puu ja taudista kärsivät oksat. Käytä ehkäisyyn orgaanista sienitautien torjunta -ainetta.

6) Entomosporioosi

Entomosporioosin voi tunnistaa hedelmäpuun lehtien vaaleanpunaisista täplistä. Lopulta ne muuttuvat punaisiksi ja muodostavat kuoria lehdille. Hedelmissä täplät ovat ruskeita ja punaiset reunat.

Miten sitä hoidetaan?

Vaikuttavat hedelmät pysyvät syötävissä. Muussa tapauksessa sinun tarvitsee vain leikata oksat ja poimia kaikki pudonneet lehdet ja päästä eroon niistä kauemmas puista.

Lähde

Aiheeseen liittyvät artikkelit:

Luonnolliset sienitautien torjunta puutarhan sairauksia vastaan ​​luonnollisesti

Cherry fly: miten taistella tätä hedelmätarhan tuholaista vastaan?

100% orgaaninen ja luonnollinen kirvoja ehkäisevä resepti

Davallia: kanin jalan saniaisen kasvattaminen

kaikki näistä hedelmäpuista